Prognoza hidrologica lunara pentru intervalul decembrie 2021 – februarie 2022

Râuri interioare:

În luna decembrie 2021 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş inferior, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe râurile din Dobrogea.

În prima săptămână a lunii decembrie formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare pe râurile din zonele de munte, îndeosebi pe cele din Maramureş, nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, apoi vor avea extinderi şi intensităţi variabile, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor.

În luna ianuarie 2022 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe râurile din Dobrogea.

În luna februarie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut şi pe râurile din Dobrogea şi mai mari (50-80%) pe celelalte râuri.

În lunile ianuarie şi februarie 2022 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

Fluviul Dunărea

Pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată a fost elaborată prognoza debitelor medii şi extreme lunare pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) pentru intervalul decembrie 2021 – februarie 2022, valori prezentate în tabelul de mai jos:

 

Decembrie 2021

Ianuarie 2022

Februarie 2022

m.a.

 

m.a.

 

m.a.

 

Q maxim (mc/s)

 

4300

 

5000

 

5200

Q mediu (mc/s)

5200

3000

4950

3500

5300

3700

Q minim (mc/s)

 

2500

 

2700

 

2800

De asemenea, în tabel, în coloana „m.a.” sunt prezentate valorile medii multianuale ale debitelor corespunzătoare lunilor: decembrie, ianuarie şi februarie.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii COTELOR DE APᾸRARE, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.