Prognoza hidrologica lunara pentru intervalul decembrie 2020 – februarie 2021

Râuri interioare:

În luna decembrie 2020 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior şi Vedea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat şi Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

În primele zile ale lunii decembrie formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) prezente pe unele râuri din zona de munte din Crişana, Transilvania şi Moldova vor fi în extindere şi intensificare, ȋndeosebi pe râurile mici din zonele de munte. În restul lunii decembrie acestea vor avea intensităţi şi extinderi variabile, în funcţie de evoluţia precipitaţiilor şi a temperaturilor.

În luna ianuarie 2021 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea.  Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat şi Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

În luna februarie 2021 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

            În lunile ianuarie şi februarie 2021 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

Fluviul Dunărea

Pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată a fost elaborată prognoza debitelor medii şi extreme lunare pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) pentru intervalul decembrie 2020 – februarie 2021, valori prezentate în tabelul de mai jos:

 

Decembrie 2020

Ianuarie 2021

Februarie 2021

m.a.

 

m.a.

 

m.a.

 

Q maxim (mc/s)

 

4000

 

5000

 

5000

Q mediu (mc/s)

5200

3500

4950

4000

5300

3800

Q minim (mc/s)

 

2800

 

3000

 

2700

De asemenea, în tabel, în coloana „m.a.” sunt prezentate valorile medii multianuale ale debitelor corespunzătoare lunilor: decembrie, ianuarie şi februarie.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii COTELOR DE APᾸRARE, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.