Caracterizarea starii raurilor în intervalul 30.01.2021 ora 07.00 – 31.01.2021 ora 07.00

Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna.
 Pe râurile din bazinele hidrografice Siret, Prut, bazinul superior al Argeșului, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte au fost în general în scădere.
Creșteri semnificative de niveluri și debite datorită precipitațiilor lichide, mai însemnate cantitativ, căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au produs pe râurile din bazinul Lăpuș, Crișul Negru, Crișul Alb, Bârzava și Caraș.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi şi izolat pod de gheaţă), prezente pe râurile din bazinul superior al Mureșului și izolat în bazinele Someșului Mare, Someșului Mic, Arieșului, bazinele superioare ale Jiului, Oltului și Argeșului au fost în diminuare, restrângere și eliminare, iar pe cele din Moldova s-au menținut fără modificări importante.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râul Bistrița (afluent al Siretului) pe sectorul Dorna Arini – Broșteni.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Rm. Sărat, Bistrița, Moldova, bazinul mijlociu şi inferior al Prutului, cursul Siretului, unde sunt cuprinse între 30-90% din normalele lunare și  râurile din bazinul hidrografic Bârlad, unde au valori sub 30%.
Se  situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula (270+24)-jud. SM (sector îndiguit) și Bârzava – Partoș (50+12)-jud.TM.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 9 din 30.01.2021.