Caracterizarea starii raurilor în intervalul 27.07.2018 ora 07.00 – 28.07.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb, Moraviţa, Cerna, Jiu, Teleorman, Putna, Rm. Sărat, Jijia, pe cursurile superioare ale Arieşului, Bârzavei, Caraşului, Ialomiţei, pe afluenţii din bazinul superior al Argeşului, pe cursurile inferioare ale Mureşului, Buzăului, Siretului, Bârladului şi pe râurile din Dobrogea.
Pe celelalte râuri, debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Nera şi pe cursurile inferioare ale Bârzavei şi Caraşului, unde au fost relativ staţionare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinul inferior al Oltului şi din bazinul superior al Ialomiţei, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori mai mari de 100% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Moraviţa, Cerna şi Bârlad, unde se situeză sub normalele lunare cu valori cuprinse intre 30-90% din acestea.
Se situează peste:
COTA DE ATENŢIE râul Miletin la staţia hidrometrică Şipote (150+19)- jud.IS.
În interval s-au situat peste:
COTELE DE ATENȚIE – râurile la stațiile hidrometrice: Orăștie – Grădiștea de Munte (65+5) – jud. AR, Homorodul Mic – Lueta (100)-jud.HR şi Ialomicioara – Runcu (450+60)-jud.DB.
În interval au fost emise patru ATENŢIONARI şi patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr.52 din 27.07.2018.