Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinul Bârladului, pe râurile Siret şi Prut, pe cele din bazinul superior al Moldovei, bazinul mijlociu şi inferior al Trotuşului şi pe cursurile inferioare ale Mureşului şi Rm. Sărat.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomiţa si pe râurile din Dobrogea debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte râuri, în general, în scădere.
Creșteri izolate de debite s-au mai produs pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinul superior al Moldovei, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori mai mari de 100% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș (fără Someșul Mic), Crasna, Barcău, Crișul Repede, Nera, Motru, bazinele inferioare ale Jijiei și Bârladului.
În interval s-au situat:
– la COTA DE PERICOL – râul Sighișoara la stația hidrometrică Brazii (300) – jud. AR;
– peste COTA DE ATENȚIE – râul Orăștie la stația hidrometrică Grădiștea de Munte (65+13) – jud. AR.
Se situează peste:
– COTA DE ATENŢIE râul Siret la staţia hidrometrică Drăgeşti (300+10)- jud. BC.
În interval au fost emise două ATENŢIONARI şi patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr.51 din 25.07.2018.