Caracterizarea starii raurilor în intervalul 16.12.2022 ora 07.00 – 17.12.2022 ora 07.00

Debitele au fost în general în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, propagării și cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte, exceptând bazinele hidrografice: Suceava, Trotuș, Rm. Sărat, Bârlad, Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Prutului, bazinele inferioare ale Bistriței, Putnei, Buzăului și râurile din Dobrogea unde au fost staționare și cursurile inferioare ale Mureșului, Ialomiței și cursul superior al Prutului unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori peste mediile multianuale lunare pe majoritatea râurilor din Maramureș, Crișana, Transilvania, Banat, Oltenia și din bazinele superioare ale râurilor: Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Argeș și Ialomița. Pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, Jijia și bazinul inferior al Vedei debitele sunt la valori sub 30% din mediile multianuale lunare, iar pe celelalte râuri sunt cuprinse între 30-80%.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri) au fost în restrângere, diminuare și eliminare și mai sunt prezente numai izolat în bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistrița, Buzău și Jijia.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Valea Rea-Huta Certeze (170)- jud. SM și Firiza-Firiza (110+1)- jud. MM.
Este ȋn vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 80 din 16.12.2022.