Caracterizarea starii raurilor în intervalul 14.06.2020 ora 07.00 – 15.06.2020 ora 07.00

 
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Bistra, cursul principal al Moldovei și cursurile superioare ale Timișului, Buzăului, Bistriței și Sucevei unde au fost în scădere ușoară.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche și Vedea, pe cursul inferior al Ialomiței și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE APĂRARE s-au produs pe unele râuri mici din Banat, Transilvania și Moldova datorită precipitațiilor de scurtă durată şi cu caracter torențial căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, (exceptând Someşul Mic), Mureş, Bega, Timiş, Nera, Olt, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuș, bazinul superior și mijlociu al Jiului, bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, pe cursul Siretului și pe cursurile superioare ale Buzăului şi Prutului, şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) în bazinul hidrografic al Bârladului și pe cursul principal al Rm. Sărat.
Se situează peste 
– COTA DE INUNDATIE râul Prut la staţia hidrometrică Oroftiana (470+117)-jud.BT
– COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Târnava Mica – Târnăveni (250+15)-jud.MS, Saşa – Poieni (50+14)-jud.TM, Sebeş – Turnu Ruieni (250)-jud.CS, Prut – Rădăuţi Prut (290+41)-jud.BT.
În interval s-au situat peste: 
-COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Homorodul Mic – Lueta (100)-jud.HR, Timiş – Lugoj (150+15)-jud.TM, Valea Albeşti – Albeşti (100+10)-jud.CT 
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 12 din 14.06.2020.
În interval au fost emise şase AVERTIZĂRI HIDROLOGICE și trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.