Caracterizarea starii raurilor în intervalul 11.01.2019 ora 07.00 – 12.01.2019 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi cursurile inferioare ale Trotuşului şi Bârladului, unde au fost în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Suceava, pe cursurile mijlocii ale Jiului şi Siretului, pe afluenţii Argeşului superior şi pe râurile din Dobrogea, debitele au fost în scădere ușoară. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:  Suceava, Moldova, cursul superior şi mijlociu al Siretului și Buzăului, pe cursul superior al Prutului și pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale, izolat, în bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și pe afluenții Oltului superior și mijlociu.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și pod de gheaţă) existente în majoritatea bazinelor hidrografice s-au menținut fără modificări importante.
Predomină podurile de gheață pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someș, Crasna, Suceava, Trotuș, Bârlad, Jijia și în bazinele superioare ale Oltului, Moldovei și Bistriței, iar pe celelate râuri gheața la mal.
Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Tisa – Sighetu Marmaţiei, Mureş pe sectoarele Gălăoaia – Glodeni, Arad – Nădlac, la Acmariu, Arieş – Buru, Jiu – Rovinari, Olt – Micfalău, Argeş – Malu Spart, Bistriţa – Frumosu şi Prut – Ungheni. 
S-a menținut zăporul (aglomerări de ghețuri) pe Someș la s.h. Răstoci și curg sloiuri pe Olt la s.h. Hoghiz. 
Amonte de baraj ac. Izvoru Muntelui, pe râul Bistrița, jud.Neamț, fenomenele de iarnă se manifestă pe o lungime totală de 5,0 km. Râul prezintă aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 0,10 – 2,00 m de la viaduct Poiana Largului până aval 0,2 km baraj Topoliceni, pe o lungime de 5 km. Din amonte curge năboi pe 50% din suprafața apei. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.