Caracterizarea starii raurilor în intervalul 08.07.2019 ora 07.00 – 09.07.2019 ora 07.00

Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice:Suceava, Moldova, Putna, Rm.Sărat, Buzău, Bârlad, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde au fost în general staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița, Trotuș și bazinul superior al Oltului, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării și numai prin propagare pe cursul superior al Prutului și cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului Mare, Crișurilor, Arieșului, Târnavelor, Mureșului, Timișului, Oltului, Argeșului și Ialomiței.
Ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de averse tornțiale, căzute în interval şi propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din bazinul superior și mijlociu al Oltului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Pogăniș, Prahova, bazinul superior al Oltului, pe cursurile superioare ale Carașului și Ialomiței, cursul inferior al Argeșului  şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Rm. Sărat, pe afluenții Bârladului, Prutului şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Comlod, Vișa, Domald, Secaș, R. Mare, Strei).
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Prut la staţia hidrometrică Şiviţa (360+27)-jud.GL.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Cormoş – Brăduţ (190+10)-jud.CV, Vârghiş – Vârghiş (50+12)-jud.CV şi Homorodu Mare – Sânpaul (250+22)-jud.HR.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și 8 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.