Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
24.12.2020 ora 07.00 – 25.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Siret și Prut și relativ staționare pe celelalte râuri. 
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri şi izolat pod de gheaţă) existente în bazinele Bistriței și Moldovei s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile: Tur, Someșul Mic, Prahova, Buzău, bazinul inferior al Ialomiței, cursurile superioare ale Trotușului și Putnei, la unele stații de pe râul Prut (Ungheni-Prisăcani, Oancea) şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Crasna, Crişuri, Târnava Mică, Bega Veche, Moravița, Rm. Sărat, Bârlad, Bistrița, Moldova, Suceava, Jijia, cursul Siretului, cursul Prutului și cursurile mijlocii și inferioare ale Trotușului și Putnei. 
În interval a fost emisă o  ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24 – 25.12.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3500 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
25.12.2020 ora 07.00 – 26.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Siret, Prut, bazinul superior al Oltului și în general staționare pe celelalte râuri. 
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri şi izolat pod de gheaţă) existente se vor menține fără modificări importante.
Sunt posibile creșteri mai însemnate de niveluri și debite, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte cu precădere pe cele din vestul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.