AVERTIZARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE NR. 6 DIN 01.07.2024

Cod PT-01-INH/A

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

NR. 6 DIN 01.07.2024

Sursa: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, București

Ziua/luna/anul: 01.07.2024 Ora: 19:00 Numărul mesajului: 6

Către:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Maramureș.

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE

Bazine afectate:

Râurile mici din bazinele hidrografice: Mara (afluent al râului Iza), Cavnic – bazin superior

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 01.07.2024 ora 19:10 – 01.07.2024 ora 24:00

COD PORTOCALIU

                 Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE pe râurile din bazinele hidrografice: Mara (afluent al râului Iza), Cavnic – bazin superior, județul Maramureș.

                  Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Cosău (afluent al râului Mara), Cavnic – bazin amonte S.H. Cavnic.

                     În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

                Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

Întocmit,

Dr. Romulus-Dumitru

COSTACHE

Director C.N.P.H.

Dr. Marius MATREATA