ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE NR. 4 DIN 04.06.2024

Cod PT-01-INH/A

ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

NR. 4 DIN 04.06.2024

Sursa: Institutul NaŢional de Hidrologie Şi Gospodarire a Apelor, Bucuresti

Ziua/luna/anul: 04.06.2024 Ora: 13:35 Numărul mesajului:4

Către:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu Mare.

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Bazine afectate:

Râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Someșul Mic – afluenții aferenți sectorului aval Ac. Gilău, Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej

ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

COD GALBEN

 

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 04.06.2024 ora 13:45 – 04.06.2024 ora 23:00

 

     Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Someșul Mic – afluenții aferenți sectorului aval Ac. Gilău (județul Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (județele: Sălaj, Maramureș și Satu Mare).

 

     Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Almaș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Almașu, Lonea (afluent al râului Someșul Mic) – bazin superior.

 

     În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

   Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

Întocmit,

Andrei RADU

Director C.N.P.H.

Dr. Marius MATREATA