ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE NR. 1 DIN 14.11.2023

ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

NR. 1 DIN 14.11.2023

Sursa: INSTITUTUL NAȚIONAL DE HIDROLOGIE ȘI GOSPODĂRIRE A APELOR, BUCUREȘTI
Ziua/luna/anul: 14.11.2023 Ora: 06:45 Numărul mesajului: 1
Către:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Satu Mare, Maramureș.

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Bazine afectate:

Râurile din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Lăpuș – bazin amonte S.H. Răzoare și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Răzoare, Tur.

 

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 14.11.2023 ora 07:00 – 14.11.2023 ora 18:00

COD GALBEN

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Lăpuș – bazin amonte S.H. Răzoare și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Răzoare (județul Maramureș), Tur (județul Satu Mare).

                          Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare, pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Tur – bazin amonte S.H. Călinești Oaș, Firiza și Cavnic.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentate ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

Intocmit,

Ing. Andreea CUTEANU

Director C.N.P.H.

dr. Marius MATREATA