ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ NR. 78 DIN 12.12.2022

Cod PT-01-INH/A

ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ NR. 78 DIN 12.12.2022

Sursa: Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Bucuresti

Ziua/luna/anul: 12.12.2022 Ora: 09:45 Numărul mesajului: 78
Către:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat şi Jiu.

FENOMENELE VIZATE:

Creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Tur, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega, Moraviţa şi Jiu.

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 12.12.2022 ora 10:00 – 13.12.2022 ora 12:00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Atenţionarea Hidrologică nr. 77 din 09.12.2022, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 12.12.2022 ora 10:00 – 13.12.2022 ora 12:00 pe râurile: Tur – sector aval Ac. Călineşti Oaş, Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – sector aval S.H. Ineu (judeţul Arad), Bega – sector aval S.H. Balinţ – amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Moraviţa – curs inferior (judeţul Timiş), Jiu – sector aval confluenţă cu râul Motru – amonte S.H. Podari (judeţul Dolj).

Se ridică începând cu data de 12.12.2022 ora 10:00 Atenţionarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Harta cu codurile se anexează.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.

Departament emitent: C.N.P.H.

Intocmit:

Lavinia FRIMESCU

Aprobat,

Director C.N.P.H.

dr. Marius MĂTREAŢĂ

COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații.

Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

COD ROŞU: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele.

În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.