ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE NR. 5 DIN 16.06.2023

ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

NR. 5 DIN 16.06.2023

 

Sursa: INSTITUTUL NAȚIONAL DE HIDROLOGIE ȘI GOSPODĂRIRE A APELOR, BUCUREȘTI
Ziua/luna/anul: 16.06.2023 Ora: 17:00 Numărul mesajului: 5
Către:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Prut, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Botoșani.

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Bazine afectate:

Râurile din bazinele hidrografice: Prut – afluenții aferenți sectorului amonte Ac. Stânca Costești, Bașeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 16.06.2023 ora 17:10 – 16.06.2023 ora 24:00

COD GALBEN

 

                 Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – afluenții aferenți sectorului amonte Ac. Stânca Costești, Bașeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Botoșani.

           Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Prut – afluenții aferenți sectorului amonte Ac. Stânca Costești.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentate ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

Intocmit,

Andreea TUDORACHE

Director C.N.P.H.

Dr. Marius MATREATA