Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 31.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 30.05.2023 ora 07.00 – 31.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crişuri, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu şi bazinele inferioare ale Mureşului şi Oltului.
Pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Vedea, Argeş, Ialomița, Bârlad, Prut (exceptând cursul superior), bazinul superior şi mijlociu al Oltului şi cele din Dobrogea debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat pe unele râuri din Crișana, Banat şi Transilvania ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Bârzava şi Caraș și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Târnava Mare, Putna, Rm. Sărat, Trotuş, Bârlad, bazinul superior și mijlociu al Vedei, bazinele inferioare ale Moldovei, Bistriței, pe cursul superior al Siretului și pe unii afluenți ai Jiului, Oltului și Prutului.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Bârzava la stația hidrometrică Partoş (50+58)-jud.TM
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 54 din 30.05.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 30.05 – 31.05.2023 a fost staționar, având valoarea de 9300 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 31.05.2023 ora 07.00 – 01.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera Cerna, Jiu şi bazinul mijlociu şi inferior al Oltului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE, pe unele râuri din Crișana, Banat, Oltenia, precum și zona de munte, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICă nr.54 din 30.05.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi În scădere (9200 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.