Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 30.07.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 29.07.2023 ora 07.00 – 30.07.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinul Arieşului debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor sub forma de aversă căzute în interval.
Scurgeri importane pe versanți, torenți, pâraie si creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile efecte de inundații locale s-au înregistrat pe unele râuri din nordul, nord-vestul şi centrul țării.
În interval s-au emis patru ATENȚIONăRI HIDROLOGICE şi două AVERTIZăRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 29.07 –30.07.2023 a fost staționar, având valoarea de 3500 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea –Tulcea.

.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 30.07.2023 ora 07.00 – 31.07.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creştere pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Lăpuş, Crasna, Barcău, Arieş şi bazinele superioare şi mijlocii ale Crişurilor.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea debitele vor fi staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din Crișana, Maramureș şi Transilvania, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3600 m3/s).
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.