Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 29.12.2022 ora 7.00

 

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 28.12.2022 ora 07.00 – 29.12.2022 ora 07.00

  1. RÂURI

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna unde au fost în scădere.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri), prezente numai izolat pe unii afluenţi ai Moldovei, Bistriţei şi Trotuşului s-au menţinut fără modificări importante.

Debitele se situează în general la valori în jurul și peste normalele lunare multianuale, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Vedea, Ialomița, Siret (exceptând cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei, Trotuşului și bazinul superior și mijlociu al Bistriței), Prut (exceptând cursul superior), bazinele mijlocii şi inferioare ale Oltului şi Argeşului şi râurile din Dobrogea, unde au valori cuprinse între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad și pe afluenții Prutului.

Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (270+32) – jud. SM (sector îndiguit).

  1. DUNĂRE

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 28 – 29.12.2022 a fost în creştere, având valoarea de 6900 m3/s, peste media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 29.12.2022 ora 07.00– 30.12.2022 ora 07.00

  1. RÂURI

Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu și bazinul superior și mijlociu al Oltului unde vor fi în uşoară scădere.

Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) existente, vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.

Sunt posibile creșteri ușoare de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul, nord – vestul și centrul țării, datorită precipitațiilor, slabe cantitativ, prognozate.

Ca urmare a propagării viiturii formate anterior, în interval se va mai situa peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (sector îndiguit).

  1. DUNĂRE

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (7100 m3/s).

În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.