Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 29.04.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 28.04.2023 ora 07.00 – 29.04.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul superior al Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului și Siretului, unde au fost în creștere datorită propagării.
Pe râurile din bazinul hidrografic Vedea, din bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare.
Se situează peste:

  • COTELE DEATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Bârzava – Partoș (50+52)-jud.TM și Moravița – Moravița (250+96)-jud.TM.

Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Bârzava, Moravița, Caraș, Suceava, Moldova, Bistrița, Sitna, bazinul superior și mijlociu al Mureșului (exceptând Arieșul), bazinul superior al Oltului și pe unii afluenți din bazinul inferior, cursurile râurilor Jiului, Prahova, Siret, cursurile superioare ale Prutului și Bahluiului și cursul inferior al Timișului.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 28 – 29.04.2023 a fost În scădere, având valoarea de 7500 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Corabia și Călărași – Tulcea și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Oltenița.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 29.04.2023 ora 07.00 – 30.04.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Siretului și Prutului unde vor fi în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinul hidrografice Vedea, din bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței, și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici din vestul și sud – vestul țării, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE datorită precipitațiilor sub formă de aversă prognozate.
Nivelurile se vor menține, în scădere, peste COTELE DE ATENȚIE pe cursurile inferioare ale Bârzavei și Moraviței.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi in scădere (7400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Călărași, în creştere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.