Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 26.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 25.05.2023 ora 07.00 – 26.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Crișurilor, Arieșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Ialomiței, Buzăului, bazinele superioare ale Rm. Sărat, Putnei și Trotușului, pe râurile din Dobrogea și pe unii afluenți mici din bazinele inferioare ale Mureșului, Siretului și Prutului.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Olt, Argeș, Siret, Prut, din bazinul mijlociu și inferior al Jiului, bazinele inferioare ale Ialomiței și Buzăului, debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte au fost în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din zonele de deal și munte din Crișana, Banat, vestul Olteniei, Muntenia, Dobrogea ș isudul Moldovei, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursurile superioare ale Vișeului și Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bârlad, Jijia, bazinul superior al râului Vedea, cursurile Putnei, Rm. Sărat și pe unii afluenți ai Jiului, Oltului și Trotușului.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și cinci ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.49 din 25.05.2023 până la ora 24:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 25.05 – 26.05.2023 a fost în creștere, având valoarea de 9400 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 26.05.2023 ora 07.00 – 27.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Iza, Vișeu, Siret (exceptând Buzăul unde va fi în creștere), afluenții Prutului și cursul Someșului (aval Dej), unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE, pe unele râuri din zonele de deal și munte datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (9400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.