Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 24.12.2024 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 23.12.2024 ora 07.00 – 24.12.2024 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost, în general, staționare, exceptând râurile din bazinele: Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, bazinul mijlociu și inferior al Oltului (aval S.H. Sebeș Olt) și bazinul superior al Ialomiței, unde au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș și Nera, debitele au fost în scădere.
Creșteri de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă, mai ales pe cele din jumătatea de sud a țării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița, Moldova, cursul mijlociu şi inferior al Sucevei, cursurile superioare ale Trotuşului şi Putnei şi pe unii afluenți din bazinul superior al Oltului și pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Timiș, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, pe unii afluenți din bazinul Jiului, bazinul inferior al Oltului şi din bazinul superior al Argeşului.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi) existente pe râurile din jumătatea de nord s-au menținut fără modificări importante, iar cele din bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinul superior al Ialomiței, au fost în restrângere și diminuare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 23 – 24.12.2024 a fost în creştere având valoarea de 3700 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat, în scădere pe sectoarele Bechet – Corabia și Giurgiu – Galați și relativ staționare pe sectoarele Tr. Măgurele – Zimnicea și Isaccea – Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 24.12.2024 ora 07.00 – 25.12.2024 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, bazinul mijlociu și inferior al Oltului și pe râurile din Dobrogea, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și relativ staționare pe celelalte râuri din țară.
Forma
Ințiunile de gheață (gheață la maluri, năboi) existente pe râurile din jumătatea de nord a țării, se vor menține fără modificări importante.
tra în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 105 din 23.12.2024, începând cu ora 12:00.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Corabia, relativ staționare pe sectorul Turnu Magurele – Oltenita şi în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.