Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 24.04.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 23.04.2023 ora 07.00 – 24.04.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Someșului și Prutului, unde au fost în creştere datorită propagării.
Creşteri izolate de niveluri şi debite, s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele montane din centrul şi sudul țării datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, slabe cantitativ, căzute în interval şi propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Bârzava, Moravița, Prahova, Siret (exceptând râurile din bazinele Bârladului, Trotușului și cursul superior al Putnei), bazinele superioare ale Lotrului, Cibinului, Ialomiței, bazinele mijlocii și inferioare ale Timişului şi Prutului și pe unii afluenți din bazinul superior şi mijlociu al Oltului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 23 – 24.04.2023 a fost staţionar, având valoarea de 8500 m3/s, peste media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul24.04.2023 ora 07.00 – 25.04.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bașeu, Jijia, bazinele superioare ale Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, afluenții Oltului mijlociu, unde vor fi în creștere datorită averselor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, iar pe cursul Prutului, creşterile se vor datora numai propagării.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți și pâraie, formarea de viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creşteri importante de debite și niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sud – vestul, sudul și nord – estul țării, datorită averselor torențiale, mai insemnate cantitativ prognozate și propagării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi in scădere (8400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere.