Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 22.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 21.05.2023 ora 07.00 – 22.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Buzău, Rm. Sărat, Trotuș, Bârlad, Prut și pe cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele superioare ale Crișului Alb, Bârzavei, Carașului și Nerei au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței, creșterile s-au datorat numai propagării.
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din sud – vestul, centrul şi sud – estul țării, ca urmare a precipitațiilor, sub formă de aversă, căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bârzava, Moravița, bazinele mijlocii ale Begăi şi Timişului, pe cursul superior al Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Bârlad, Jijia, Putna, Rm. Sărat, pe unii afluenţi ai Jiului, Oltului şi în bazinul superior al Vedei.
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 21.05 – 22.05.2023 a fost în creștere, având valoarea de 9200 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 22.05.2023 ora 07.00 – 23.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele Vedea, Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din jumătatea de sud a țării, datorită precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (9400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere.