Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 20.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 19.05.2023 ora 07.00 – 20.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș și cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Repede și Mureșului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Târnave, bazinele superioare ale Crișului Repede, Mureșului, Argeșului, bazinul superior și mijlociu al Jiului și bazinul mijlociu și inferior al Oltului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bârzava, Moravița, cursurile superioare ale Mureșului, Timișului, Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Bârlad, Jijia, cursul Putnei, Rm. Sărat și pe unii afluenţi ai Jiului, Oltului superior și Trotușului.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 19.05 – 20.05.2023 a fost în creștere, având valoarea de 8600 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 20.05.2023 ora 07.00 – 21.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Crișurilor, Arieșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței și Carașului, unde vor fi în creștere ca urmare a propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Târnave, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor, Arieșului, Jiului, bazinele superioare ale Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Argeșului și bazinul mijlociu și inferior al Oltului, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din centrul, sudul și estul țării, datorită precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (8900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere.