Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 19.04.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 18.04.2023 ora 07.00 – 19.04.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă în zonele montane și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Jiu, pe cursul inferior al Ialomiței şi pe râurile din Dobrogea şi doar prin propagare pe râurile din bazinele mijlocii şi inferioare ale Bistriței, Buzăului, Bârladului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe cursurile inferioare ale râurilor: Crişul Negru, Timiş şi Moldova.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere, exceptând Vedea şi bazinul inferior al Argeşului, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Bârzava, Prahova, Buzău, Trotuş, Moldova, Suceava, Jijia, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului, Bistriței, bazinul superior al Someşului, pe cursurile Mureșului, Siretului, cursul superior al Prutului şi cursul mijlociu al Jiului.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Miletin – Șipote (150+4) – jud. IS și Măgura – Cârjoaia (180+3)-jud. IS.
În interval au fost emise trei ATENȚIONăRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICă nr. 40 din 18.04.2023.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 18 – 19.04.2023 a fost în creștere, având valoarea de 6400 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, staționare pe sectorul Corabia – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul19.04.2023 ora 07.00 – 20.04.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor în creștere, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă în zonele montane și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Jiu, pe cursul inferior al Ialomiței, pe afluenții Prutului superior şi pe râurile din Dobrogea şi doar prin propagare pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe cursurile inferioare ale Bistriței, Buzăului şi Bârladului.
Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere, exceptând Vedea şi bazinul inferior al Argeşului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele superioare ale Nerei, Jiului, în bazinul Jijiei şi pe râurile din Dobrogea, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Se menține ATENȚIONAREA HIDROLOGICă nr. 40 din 18.04.2023.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (6900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.