Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 18.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 17.05.2023 ora 07.00 – 18.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă în zonele montane înalte şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, Târnave, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinul mijlociu și inferior al Oltului și afluenții Mureșului inferior, iar pe celelalte au fost în general staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri mici din Banat și Oltenia, datorită precipitațiilor, mai importante cantitativ, căzute în interval și propagării.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE, râul Lotru la stația hidrometrică Obârșia Lotrului (135+2) – jud. VL.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Caraş, Cerna, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia şi pe unii afluenți ai Jiului, Trotuşului, Argeşului superior şi Oltului inferior.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare Atenționarea Hidrologică nr. 46 din 16.05.2023 până la ora 24:00.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 17.05 – 18.05.2023 a fost în creștere, având valoarea de 7700 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Tr. Măgurele – Vadu Oii și în scădere pe sectoarele Bechet – Corabia și Brăila – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 18.05.2023 ora 07.00 – 19.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut și cele din Dobrogea unde vor fi staționare, iar pe cursul mijlociu al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Alb, Mureșului, Begăi, cursurile inferioare ale Târnavelor, Arieșului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei și Jiului vor fi în creștere datorită propagării.
Sunt posibile ușoare creșteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Oltenia, Banat și Crișana, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, in general slab cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (8200 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere.