Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 18.02.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 17.02.2023 ora 07.00 – 18.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheată şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Lăpuş şi bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei şi Bistriței.
Pe râurile din bazinele Crişului Negru, Crişului Alb şi pe cursul inferior al Mureşului, debitele au fost în uşoară creştere ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.
Pe celelalte râuri, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bârzava, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului şi Bistriței, bazinele superioare ale Ialomiței, Sucevei, Trotuşului, Putnei, cel mijlociu al Argeşului şi pe unii afluenți ai Oltului inferior și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) prezente pe majoritatea râurilor din nordul, centrul şi estul ţării au fost în diminuare și restrângere.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Valea Rea la stația hidrometrică Huța Certeze (170+2)-jud. SM.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ NR. 13 din 17.02.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 17.02.2023 – 18.02.2023 a fost în scădere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 18.02.2023 ora 07.00 – 19.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheată şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieş, Suceava, Moldova, bazinele superioare și mijlocii ale Mureşului şi Bistriței şi bazinele superioare ale Begăi şi Timişului.
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți şi pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici, cu posibile efecte de inundații locale, creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea COTELOR DE APARARE, pe unele râuri din nord-vestul, vestul şi centrul țării, ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și evolutiei formațiunilor de gheață.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) prezente pe râurile din nordul, centrul şi estul ţării, vor fi în diminuare și restrângere.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ NR. 13 din 17.02.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.