Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 18.01.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 17.01.2023 ora 07.00 – 18.01.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu și pe afluenții din bazinul inferior ai Mureșului, iar pe celelalte au fost în general staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu atingerea COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri din vestul și sud – vestul țării, datorită precipitațiilor lichide, însemnate cantitativ, căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Se situează la COTA DE ATENȚIE râul Jiu la stația hidrometrică Răcari (330) – jud. DJ.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Orlea la stația hidrometrică Celei (180+3) – jud. GJ.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Vedea, bazinul inferior al Argeșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei, cursurile inferioare ale Bistriței și Trotușului și cele din Dobrogea unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad și Jijia.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 3 din 17.01.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 17.01.2023 – 18.01.2023 a fost staţionar, având valoarea de 6100 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Corabia și Oltenița – Tulcea și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 18.01.2023 ora 07.00 – 19.01.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu și pe afluenții din bazinul inferior ai Oltului, iar pe celelalte vor fi în general staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depășirea COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri mici din Banat, Crișana, Marmureș și vestul Olteniei, datorită precipitațiilor lichide, însemnate cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Rămâne în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 3 din 17.01.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (6000 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Tr.Măgurele și Călărași – Tulcea și în scădere pe sectorul Zimnicea – Oltenița.