Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 17.01.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 16.01.2023 ora 07.00 – 17.01.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna şi bazinele superioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Bega şi Timiş.
Pe celelalte râuri, debitele au fost în uşoară scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Jiu, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, Bârlad, Prut, cursul Siretului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Vedea, Putna, Rm. Sărat, pe cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Prutului, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Bistriței şi Trotuşului, în bazinul inferior al Argeșului şi pe afluenții Buzăului, unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad și Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 16.01.2023 – 17.01.2023 a fost în creștere, având valoarea de 6100 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Tulcea și în scădere pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 17.01.2023 ora 07.00 – 18.01.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Jiului, Argeşului, Ialomiței şi Buzăului şi pe afluenții Oltului inferior.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu situarea nivelurilor în jurul COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri din jumatatea de vest a ţării.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (6100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călărași – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Oltenița.