Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 16.04.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 15.04.2023 ora 07.00 – 16.04.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței, afluenții din bazinul mijlociu si inferior ai Jiului și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița (afluent al Siretului), Moldova, Suceava, Bașeu, Jijia și Bahlui, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane aferente și propagării, iar pe cursurile inferioare ale Jiului și Ialomiței, creșterile s-au datorat numai propagării.
Scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte, de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri cu depășirea COTELOR DE APĂRARE s-au produs pe unele râuri din nord – estul țării, datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, cazute în interval și propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crișul Alb, Târnave, Bârzava, Caraş, Suceava, Moldova, Jijia, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinul superior al Prahovei, pe cursurile Mureșului, Siretului, cursurile superioare ale Buzăului, Bârladului, Prutului și pe unii afluenţi ai Bistriţei, Trotuşului şi Bârladului.
Se situează peste COTA DE INUNDAȚIE râul Miletin la stația hidrometrică Șipote (250+32) – jud. IS și peste COTA DE ATENȚIE râul Bahlui la stația hidrometrică Hârlău (210+79) – jud. IS.
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 15 – 16.04.2023 a fost în scădere, având valoarea de 6200 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Brăila și în creștere pe sectorul Galați – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 16.04.2023 ora 07.00 – 17.04.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Argeș, Vedea, Ialomița, Siret, Prut, Târnave, bazinul superior al Mureșului și pe cele din Dobrogea, iar pe celelalte vor fi în general în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depășirea COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri mici din zonele deal și munte din, Muntenia, Dobrogea și Moldova datorită averselor, însemnate cantitativ, prognozate și propagării.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (6100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galați şi în creștere uşoară pe sectorul Isaccea – Tulcea.