Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 15.06.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 14.06.2023 ora 07.00 – 15.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Ialomița, Siret, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Moravița, Nera, Cerna, Jiu, Prut și pe cursurile inferioare ale Arieșului și Târnavelor, au fost în creștere prin propagare. Pe celelalte râuri debitele au fost în general în scădere.
Se situează peste:
COTELE DE INUNDAȚIE râul Bârzava la stația hidrometrică Partoș (200+40)-jud.TM (sector îndiguit)
COTELE DE ATENȚIE râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+78)-jud.TM.
În interval s-au situat peste:
COTA DE INUNDAȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Pogăniș – Valea Pai (250+6)-jud.CS;
COTA DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Jiu – Podari (300+4)- jud DJ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crișuri, Arieș, Ampoi, Bega, Pogăniș, Bârzava, Caraș, Nera, Jiu, pe afluenții Oltului inferior, cursul superior al Prutului, cursul inferior al Crasnei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, afluenții Prutului, pe unele râuri mici din bazinele Argeșului, Ialomiței și din bazinul superior al Oltului și pe râurile din Dobrogea.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 67 din 14.06.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 14.06 – 15.06.2023 a fost în creştere, având valoarea de 7600 m3/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Oltenița și în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 15.06.2023 ora 07.00 – 16.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare și mijlocii ale râurilor Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, bazinele mijlocii și inferioare ale Mureșului și Oltului. Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut și pe râurile din Dobrogea debitele vor fi staționare, iar pe celelalte râuri debitele vor fi în general în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri mici din zonele de munte din vestul și sud-vestul țării ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Se vor situa peste COTELE DE ATENȚIE cursurile inferioare ale râurilor Bârzava și Moravița.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 67 din 14.06.2023 până la ora 12:00.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (7700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Călărași și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.