Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 13.09.2024 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 12.09.2024 ora 07.00 – 13.09.2024 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost, în general, în creștere ca urmare a propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Tur, Arieș și Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței unde au fost relativ staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Barcău, Crișul Repede, Bega, Timiș, Olt, bazinele superioare ale Nerei, Cernei, Jiului, Argeșului și Ialomiței, bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei și Bârzavei, bazinul mijlociu și inferior al Someșului și pe râurile din Dobrogea debitele au fost în scădere.
Debitele se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-100%, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) în bazinul superior și mijlociu al Ialomiței și pe râurile din Dobrogea și mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Moravița, Caraș, Cerna, Vedea, Siret (exceptând Putna, Buzău și cursurile superioare ale Moldovei, Bistriței şi Trotușului), pe cursul Ialomiței, pe unii afluenți din bazinul Argeșului și din bazinul mijlociu și inferior al Oltului.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Agicabul-Cuza Vodă (150+20)- jud. CT și Valea Dunărea-Băltăgești (300+35)- jud. CT, râul Casimcea la s.h. Cheia (150+15)- jud. CT și râul Topolog la s.h. Saraiu (350+135)- jud. CT.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 12 – 13.09.2024 a fost în creștere având valoarea de 2200 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 13.09.2024 ora 07.00 – 14.09.2024 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagăriii exceptând râurile din bazinul Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Buzăului și râurile din Dobrogea unde vor fi în ușoară scădere.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie precum şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu posibilitatea depăşirii COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centrul și estul țării.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (2300 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, relativ staționare pe sectoarele Zimnicea – Oltenița și Brăila – Tulcea și în scădere pe sectorul Călărași – Vadu Oii.