Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 13.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 12.05.2023 ora 07.00 – 13.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, Bârlad, Jijia, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Crișurilor, Arieșului, bazinul superior al Someșului, bazinele inferioare ale Argeşului, Ialomiței, cursul mijlociu și inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele superioare ale Crișurilor, Someșului Mic, Arieșului, precum și pe unele râuri mici din Banat.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinul Bârladului, Jijiei și pe cursul Tazlăului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 12.05 – 13.05.2023 a fost staționar, având valoarea de 6400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Corabia și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 13.05.2023 ora 07.00 – 14.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, Bârlad, Prut, pe râurile din Dobrogea, bazinele superioare ale Someșului și Jiului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeşului și Ialomiței, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele montane, în special din vestul și sud – vestul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (6400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Corabia și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.