Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 12.06.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 11.06.2023 ora 07.00 – 12.06.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor, sub formă de aversă, căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Bistrița, Moldova, Suceava bazinele superioare și mijlocii al Oltului și în bazinele superioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței şi Prutului și în general staționare pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, s-au înregistrat şi pe unele râuri mici din sud-vestul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic, Firiza, Crasna, Crișul Repedea, Crișul Negru, Pogăniș, Bârzava, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Arieșului, Moldovei, Sucevei și bazinul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului) și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Buzău, Siret (exceptând Suceava, Moldova şi Bistrița), afluenții Prutului și unele râuri din bazinele superioare ale Oltului și Argeșului.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Bârzava la stația hidrometrică Moniom (220+20)-jud.TM.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE raul Bega Veche la stația hidroemtrică Pischia (100+7)-jud. TM.
În interval au fost emise cinci avertizări hidrologice şi două ATENȚIONăRI HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 64 din 11.06.2023.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 11.06 – 12.06.2023 a fost în scădere, având valoarea de 6900 m3/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Bechet.
Din informațiile primite în interval, nivelurile se situează peste nivelul corespunzător FAZEI I DE APĂRARE la stațiile hidrometrice Isaccea (380+19) – jud.TL și Tulcea (320+4) – jud.TL.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul12.06.2023 ora 07.00 – 13.06.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Suceava, Moldova, Bistrița (afluent al Siretului) şi bazinul superior al Prutului, iar pe celelalte râuri debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri mici din nordul şi sud-vestul țării și în zonele de munte ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 64 din 11.06.2023.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în staționar (6900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.
Nivelurile se vor situa peste nivelul corespunzător FAZEI I DE APĂRARE la stațiile hidrometrice: Isaccea (380+5)-jud.TL.