Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 10.06.2023 ora 07.00 – 11.06.2023 ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor, sub formă de aversă, căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Crasna, Barcău, Pogăniș, Cerna, Desnățui, Motru și în bazinele superioare ale Mureșului, Jiului și Oltului. Pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crișurilor, Bistriței (afluent al Siretului), Sucevei și Moldovei creșterile au fost numai din propagare, iar pe celelalte râuri debitele au fost în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, s-au înregistrat şi pe unele râuri mici din vestul și nord-vestul țării, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic, Firiza, Crasna, Crișul Repedea, Crișul Negru, Pogăniș, Bârzava, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Arieșului, Moldovei, Sucevei și bazinul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului) și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Buzău, Siret (exceptând Suceava, Moldova şi Bistrița), afluenții Prutului și unele râuri din bazinele superioare ale Oltului și Argeșului.
În interval s-au situat peste COTA DE ATENȚIE râul Pogăniș la stația hidrometrică Brebu (300+10) – jud. CS.
În interval au fost emisă o ATENȚIONăRE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 63 din 10.06.2023 începând cu ora 12:00.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 10.06 – 11.06.2023 a fost în scădere, având valoarea de 7000 m3/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere.
Din informațiile primite în interval, nivelurile se situează peste nivelul corespunzător FAZEI I DE APĂRARE la stațiile hidrometrice Isaccea (380+19) – jud.TL și Tulcea (320+4) – jud.TL.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 11.06.2023 ora 07.00 – 12.06.2023 ora 07.00
RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Suceava, Moldova, Bistrița (afluent al Siretului), Bașeu, Jijia, Bahlui, bazinul superior și mijlociu al Oltului și în bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, iar pe celelalte râuri debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri mici din nordul-estul țării și în zonele de munte ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 63 din 10.06.2023 până la ora 24:00.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (6900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.
Nivelurile se vor situa peste nivelul corespunzător FAZEI I DE APĂRARE la stațiile hidrometrice: Isaccea (380+11)-jud.TL.