Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 08.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 07.05.2023 ora 07.00 – 08.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane aferente și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede și Arieș.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Prutului și cursul mijlociu și inferior al acestuia și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare și în scădere pe restul râurilor din țară.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare, Moravița, bazinul superior al Vișeului, cursul superior al Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unii afluenți ai Trotușului și Bârladului.
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 07.05 – 08.05.2023 a fost staționar, având valoarea de 6500 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 08.05.2023 ora 07.00 – 09.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din zonele montane aferente și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Târnave, Ialomița, Siret, Jijia, bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Argeșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede și pe râurile din Dobrogea.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursurile superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede și pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului, debitele vor fi în scădere și relativ staționare pe celelalte râuri din țară.
Sunt posibile creșteri niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, cu o probabilitate mai mare, pe cele din sudul, centrul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă și mai însemnate cantitativ.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (6500 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.