Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 07.06.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 06.06.2023 ora 07.00 – 07.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, afluenții Prutului, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței și pe cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, bazinele superioare ale Crișului Repede, Someșului Mic, bazinul superior și mijlociu al Arieșului, unii afluenți din bazinul inferior ai Mureșului și pe cursul mijlociu și inferior al acestuia, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, s-au înregistrat şi pe unele râuri mici din vestul și nordul țării ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Arieș, Bega Veche, Bârzava, Caraș, Nera, Jiu (exceptând bazinele Motru, Gilort şi Amaradia), Ialomița, pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului, Cibinului, Lotrului şi pe cursul inferior al Arieşului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Buzău, Siret (exceptând bazinul Bistriței), bazinul superior al Vedei, afluenții Prutului, unii afluenți din bazinul superior și mijlociu al Oltului și pe râurile din Dobrogea.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+5) – jud. TM.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 06.06 – 07.06.2023 a fost în scădere, având valoarea de 8200 m3/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și relativ staționare pe sectorul Oltenița – Tulcea.
Din informațiile primite în interval, nivelurile se situează peste nivelul corespunzător FAZEI I DE APĂRARE la stația hidrometrică Isaccea (380+23)-jud.TL şi Tulcea (320+7)-jud.TL.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 07.06.2023 ora 07.00 – 08.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele Vedea, Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Tur, Iza, pe afluenții Someșului aval Dej, debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate și propagării, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crișurilor, Mureșului și pe cursul inferior al Arieșului, creșterile se vor datora numai propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și nordul țării

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (7700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Hârșova și relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.
Nivelurile se vor situa peste nivelul corespunzător FAZEI I DE APĂRARE la stațiile hidrometrice: Isaccea (380+21)-jud.TL și Tulcea (320+5)-jud.TL.