Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 07.02.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 06.02.2023 ora 07.00 – 07.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din Dobrogea unde au fost staționare și cursurile inferioare ale Mureșului, Begăi și Timișului unde au fost în creștere prin propagare.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Barcău, Crișul Repede, Târnave, Vedea, Neajlov, Prut, bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei și Oltului, bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Timișului, bazinele inferioare ale Moldovei și Bistriței, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Totușului și Putnei unde se situează la valori între (30 – 80% din normalele lunare) şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) existente pe râurile din nordul, centrul, estul și zonele montane din vestul și sud-vestul țării au fost în intensificare și extindere.
Se mențin curgerile de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe Someșul Mare, Lăpuș, bazinul superior al Mureșului, bazinul superior al Bistriței (afluent al Siretului), cursul superior și mijlociu al Moldovei și cursul superior al Siretului.
Ca urmare a viiturilor formate anterior, se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice Bârzava – Partoș (50+46)-jud. TM şi Moravița – Moravița (250+29)-jud. TM (sectoare de râu îndiguite).

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 06.02.2023 – 07.02.2023 a fost în scădere, având valoarea de 7200 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost  în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 07.02.2023 ora 07.00 – 08.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente vor fi în extindere și intensificare și vor predomina podurile de gheață pe râurile din Moldova și estul Transilvaniei.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (7100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia şi Olteniţa – Tulcea şi în creştere pe sectorul Tr.Măgurele – Giurgiu.