Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 06.01.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 05.01.2023 ora 07.00 – 06.01.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Someșul Mic, Arieș, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor și bazinele superioare ale Crasnei și Barcăului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Argeș, Vedea, Ialomița, Siret, Prut și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte au fost, în general, în scădere.
Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide și creșteri mai importante de niveluri și debite cu atingerea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri mici din Maramureș, nordul Crișanei și nordul Transilvaniei.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș, Jiu, Dâmbovița, bazinele superioare ale Oltului și Argeșului, bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei, cursurile superioare ale Trotuşului, Moldovei, Sucevei, Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad și afluenții Prutului.
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 05.01.2023 – 06.01.2023 a fost în scădere, având valoarea de 5800 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul06.01.2023 ora 07.00 – 07.01.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut și pe cele din Dobrogea, debitele vor fi staționare, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Arieșului, cursul mijlociu al Mureșului și cursurile inferioare ale Crasnei și Barcăului vor fi în creștere datorită propagării.
Pe celelate râuri, debitele vor fi în general în scădere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

b)DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (5500 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.