Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 05.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 04.05.2023 ora 07.00 – 05.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost relativ staționare, exceptând unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Cerna, bazinele superioare ale Someșului, Someșului Mic, Crișului Repede, Crișului Negru, Mureșului, Arieșului, Târnavelor, Begăi, Bârzavei, Carașului, Nerei, Jiului, Argeșului, bazinele superioare și mijlocii ale Timișului și Ialomiței și bazinul mijlociu al Oltului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării și cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, cursurile inferioare ale Timișului și Târnavelor, unde au fost în scădere.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă s-au mai înregistrat și pe unii afluenți ai Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului inferior ți zona montană din centrul și estul țării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile: Someșul Mic, Moravița, bazinele superioare ale Vișeului, Someșului, Lotrului și Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș, Cerna, pe unii afluenţi ai Trotușului și Bârladului.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 04.05 – 05.05.2023 a fost în scădere, având valoarea de 6800 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Călărași și Brăila– Tulcea și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 05.05.2023 ora 07.00 – 06.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinul hidrografic Vișeu, bazinele superioare ale Someșului, Mureșului și bazinul superior și mijlociu al Bistriței, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării și cursul inferior al Someșului și cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă unele râuri din zonele montane.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi in scădere (6600 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.