Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 04.08.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 03.08.2023 ora 07.00 – 04.08.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș (exceptând cursul mijlociu al acestuia), Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna și bazinele superioare ale Jiului și Oltului, unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90 %, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, cursul mijlociu al Mureșului, cursurile superioare ale Târnavelor şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Moravița, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi ai Moldovei și pe râurile din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 03.08 – 04.08.2023 a fost staționar, având valoarea de 3800 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul04.08.2023 ora 07.00 – 05.08.2023 ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, bazinele superioare și mijlocii ale Turului, Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Begăi și Timișului, unde vor fi în scădere
Pe râurile din bazinele inferioare ale Turului, Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Begăi și Timișului, debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării.
Ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, izolat însemnate cantitativ și cu caracter torențial, sunt posibile creșteri de niveluri și debite, pe unele râuri din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din nord-vestul și vestul țării.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (3700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea