Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 04.04.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 03.04.2023 ora 07.00 – 04.04.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, bazinele superioare ale Begăi, Timișului, Bârzavei și numai prin propagare pe cursul superior al Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Buzăului, Putnei, Trotușului, Bistriței (afluent al Siretului), cursurile inferioare ale Crișurilor, Begăi, Timișului și Bârzavei.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, Suceava, pe afluenții Prutului, bazinele superioare ale Buzăului, Putnei, Trotușului, Bistriței (afluent al Siretului), Moldovei și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte râuri au fost în general în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș (exceptând Târnava Mare), Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursurile superioare ale Buzăului și Moldovei, cursul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului) și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Neajlov, Trotuș, Putna, Rm. Sarat, Bârlad, Jijia şi pe unii afluenți ai Ialomiței.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Bega – Chizătău (200+6)-jud. TM, Bega Veche – Pișchia (100+8)-jud. TM, Feneș – Feneș (70)-jud. CS,
Se situează peste:
COTA DE INUNDAȚIE râul Bârzava la stația hidrometrică Partoș (200+26)-jud. TM și peste
COTELE DE ATENŢIE râurile la stațiile hidrometrice Galbena – Hațeg (150+11)-jud. HD, Sașa – Poieni (50+4)-jud. TM, Moravița – Moravița (250+11)-jud. TM.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 31 din 03.04.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 03 – 04.04.2023 a fost în creştere, având valoarea de 6600 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Tr. Măgurele – Călărași și în scădere pe sectoarele Calafat – Corabia și Cernavodă – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 04.04.2023 ora 07.00 – 05.04.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creștere, datorită precipitațiilor lichide, importante cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, pe râurile din Dobrogea, pe afluenții din bazinul inferior al Mureșului și cursul mijlociu și inferior al acestuia.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuș, Bistrița (afluent al Siretului), Moldova, Suceava, Bârlad și pe afluenții Prutului, debitele vor fi staționare, iar pe celelate râuri vor fi în general în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din Banat și Oltenia, datorită precipitațiilor lichide, mai însemnate cantitativ, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 31 din 03.04.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (6800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.