Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 04.02.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 03.02.2023 ora 07.00 – 04.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedarii apei din stratul de zăpadă și propagării, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crișurilor, creșterile s-au datorat numai propagării.
Pe fondul unor debite crescute, a precipitaţiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri semnificative de debite şi niveluri pe unele râuri mici din Banat.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Barcău, Siret (exceptând cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei, Trotuşului şi Putnei şi cursul superior şi mijlociu al Bistriţei), Prut, bazinul superior al Crasnei, bazinul inferior al Crișului Repede, și râurile din Dobrogea, unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente pe râurile din Moldova și estul Transilvaniei, au fost în ușoară extindere și intensificare.
Este în vigoare o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ nr. 11 din 03.02.2023.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 03.02.2023 – 04.02.2023 a fost în scădere, având valoarea de 7700 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).
Pe tot sectorul, aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 04.02.2023 ora 07.00 – 05.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri și Mureş unde vor fi în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Pe fondul unor debite crescute, a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din Banat.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente vor fi în extindere și intensificare și își vor face apariția și pe unele sectoare de râu din Maramureș.
Se menține ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 11 din 03.02.2023.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (7500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.