Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 02.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 01.05.2023 ora 07.00 – 02.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagăre și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului și Bârzavei și afluenții Prutului, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Târnava Mică, Bârzava, Moravița, Suceava, bazinele superioare ale Someșului, Târnavei Mari, Oltului, bazinelel superioare şi mijlocii ale Mureșului, Bistriţei, Moldovei, pe cursurile Siretului și Prutului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe afluenții Jiului inferior, ai Trotușului și Bârladului și în bazinul inferior al Bistriței.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 01.05 – 02.05.2023 a fost staționar, având valoarea de 7300 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Tr. Măgurele – Vadu Oii și staționare pe sectoarele Calafat – Corabia și Brăila – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 02.05.2023 ora 07.00 – 03.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând cursul inferior al Prutului, unde vor fi în creștere prin propagăre și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele inferioare ale Argeșului, Ialomiței și afluenții Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din vestul și sud – vestul țării, ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi in scădere (7200 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Brăila, relativ staționare la Bechet și pe sectorul Galați – Tulcea și în creștere ușoară pe sectorul Corabia – Tr. Măgurele.