Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 02.02.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 01.02.2023 ora 07.00 – 02.02.2023 ora 07.00

1. RÂURI
Debitele au fost relativ staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Negru, Crișului Alb, Begăi, Bârzavei, Moraviței, Carașului și Nerei, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor lichide căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă și râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Ialomița, bazinele inferioare ale Oltului și Argeșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, cursurile inferioare ale Crișului Negru și Crișului Alb, unde au fost în scădere ușoară.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mixte căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat și pe alte râuri mici din vestul țării.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bega, Timiș, bazinul superior al Crasnei, bazinele inferioare ale Crișului Repede, Sucevei, Moldovei, Bistriței, Rm. Sărat, Trotuşului, cursul superior al Siretului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente pe râurile din Moldova și din nordul țării, s-au menținut fără modifiări importante.
S-a intensificat curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din vestul, nordul și centrul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

2. DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 01.01.2023 – 02.02.2023 a fost în scădere, având valoarea de 8200 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă și în creștere pe sectorul Hârșova – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul02.02.2023 ora 07.00 – 03.02.2023 ora 07.00

1. RÂURI
Debitele vor fi în relativ staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Jiului, Ialomiței, cursurile inferioare ale Someșului, Mureșului, Vedei, Argeșului și Ialomiței, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mixte prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă pe unele râuri vestul țării.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente pe râurile din Moldova și din nordul țării se vor menține fără modifiări importante.
Se va intensifica curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din vestul, nordul și centrul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

2. DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.