Caracterizarea stării râurilor în intervalul 30.01.2023 ora 07.00 – 31.01.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Crasna, Siret (exceptând râurile din bazinul Buzăului), bazinele superioare și mijlocii ale Oltului, Argeșului, bazinul inferior al Ialomiței, bazinul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Pe cursurile inferioare ale Vedei, Ialomiței (aval s.h. Coșereni), debitele au fost în creștere ca urmare a propagării.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele inferioare ale Bistriței, Rm. Sărat, Trotuşului, cursul superior al Siretului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente pe majoritatea râurilor din Moldova, au fost în extindere și intensificare iar cele din bazinele superioare ale Mureșului și Oltului s-au menținut fără modificări semnificative.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Mureș – Stânceni, Siret – Nicolae Bălcescu, Moldova – Fundu Moldovei, Bistrița – sectorul Dorna Giumalău – Frumosu, Dorna – Dorna Cândrenilor şi Neagra – Gura Negrii.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+8) – jud. TM (sector îndiguit).