Caracterizarea stării râurilor în intervalul 29.07.2023 ora 07.00 – 30.07.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița (exceptând bazinul Prahovei), Bârlad, Jijia, Bahlui și bazinul inferior al Oltului, unde au fost relativ staționare.
Pe râurile din bazinul Someșului Mic, cursurile inferioare ale Arieșului, Buzăului, cursul superior și mijlociu al Timișului și cursul mijlociu și inferior al Siretului (aval de s.h. Drăgești), debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Creșteri mai însemnate, izolate, de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Maramureș, Crișana și Transilvania, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă și cu caracter torențial.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90 %, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: pe cursul superior ale Vișeului, cursul mijlociu al Siretului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Arieș, Moravița, Vedea, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, Jijia, Bahlui, pe râurile din Dobrogea, pe unii afluenți din bazinul inferior al Jiului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinul Argeșului.
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.