Caracterizarea stării râurilor în intervalul 29.01.2023 ora 07.00 – 30.01.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere exceptând cursul mijlociu şi inferior al Vedei şi cursurile inferioare ale Argeşului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat şi Putnei unde au fost creştere datorită propagării şi cedării apei din stratul de zăpadă.
Pe râurile din bazinele Siret (exceptând cursurile inferioare ale Putnei, Rm. Sărat, Buzăului), Prut (exceptând cursul superior) şi pe cele din Dobrogea au fost staționare.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Neajlov, cursul superior al Siretului, bazinele inferioare ale Bistriței, Rm. Sărat, Trotuşului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții acestuia și râurile din Dobrogea, unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață), existente pe majoritatea râurilor din Moldova au fost în extindere și intensificare și s-au menținut bazinele superioare ale Mureșului și Oltului.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Siret – Nicolae Bălcescu, Moldova – Tupilaţi, Bistrița – sectorul Dorna Giumalău – Frumosu, Dorna – Dorna Cândrenilor, Neagra – Gura Negrii şi Iapa – Luminiș.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+36) – jud. TM, sector îndiguit.