Caracterizarea stării râurilor în intervalul 24.08.2023 ora 07.00 – 25.08.2023 ora 07.00

Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinul hidrografic al Trotușului, din bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Moldovei, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului și Prutului, pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Bârzavei și Bistriței. Creșteri izolate de niveluri și debite datorate precipitațiilor izolate, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ căzute în interval, s-au înregistrat și pe unele râuri mici din bazinul mijlociu al Oltului și din Dobrogea.
În bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Barcău, Crișul Repede, Crișul Alb, Arieș, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior al Bistriței, bazinul mijlociu și inferior al Timișului debitele au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crișul Negru, Bega, Jiu, Vedea, Suceava, Jijia, Bârlad, în bazinul superior al Timișului, în bazinele mijlocii și inferioare ale Oltului, Argeșului, Ialomiței, Moldovei, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu și inferior al Prutului, pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior al Mureșului și pe râurile din Dobrogea debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80 %, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Olt, Rm. Sărat, Bârlad, Tazlău, Jijia, pe afluenții Bistriței inferioare, pe unii afluenți din bazinul inferior al Jiului, din bazinul superior al Argeşului și pe râurile din Dobrogea.
În interval s-a situat peste COTA DE INUNDAȚIE râul Telița la staţia hidrometrică Poșta Frecăței (150+9) – jud. TL.
În interval au fost emise cinci Avertizări Hidrologice pentru fenomene imediate şi șase Atenționări Hidrologice pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare Atenționarea Hidrologică nr. 108 din 24.08.2023 până la ora 8:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.