Caracterizarea stării râurilor în intervalul 24.05.2023 ora 07.00 – 25.05.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, cursul superior al Prutului și cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice Tur și Crasna, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, iar pe cursul inferior al Someșului, creșterile s-au datorat numai propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din Maramureș și Transilvaniana, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursurile superioare ale Vișeului și Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bârlad, Jijia, bazinul superior al râului Vedea, cursurile Putnei, Rm. Sărat și pe unii afluenți ai Jiului, Oltului și Trotușului.
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.48 din 24.05.2023 până la ora 24:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.